wtorek, 19 stycznia 2016

Hawańczyk

Hej w dzisiejszym poście więc dziś był pierwszy dzień egzaminów.
I postanowiłam, że pójdę w piątek i porobię zdjęcia i pojawią się w sobotę albo piątek.


Hawańczyk

Bichon Havanese Yoyo.pngHawańczyk – jedna z ras psów, należąca do grupy psów do towarzystwa, zaklasyfikowana do sekcji biszonów i ras pokrewnych w podsekcji biszonów. Nie podlega próbom pracy.

Historia rasy i pochodzenie
Rasa pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, rozwinęła się wzdłuż wybrzeży Hiszpanii i Włoch. Na Kubę zostały wprowadzone przez marynarzy włoskich.Służyły tam jako ulubieńce eleganckich kręgów towarzyskich i arystokracji. Ze względu na najczęstszy kolor (kolor tytoniu) powstała legenda o ich pochodzeniu z Hawany. Wydarzenia historyczne spowodowały zanik dawnych linii hawańczyków na Kubie. Nieliczne przetrwały poprzez nielegalne wywiezienie z wyspy do USA.

Wygląd

Szata i umaszczenie
Hawańczyki mają bardzo urozmaiconą gamę kolorów. Zdarzają się popielate, rude, jasnopyłowe, brązowe, białe, a nawet koloru hawana (brązoworudy kolor tytoniu). Najpopularniejszy jest kolor popiołu a bardzo rzadko złoty lub kremowy. Hawańczyki mają raczej włosy a nie typową dla psów sierść. Trzeba je bardzo często czesać (nawet trzy do pięciu razy dziennie), gdyż inaczej robią się im kołtuny we włosach, które trzeba wyciąć. Włos osiąga długość od 12 do 18 cm, jest prosty, falisty i miękki.

Havanese cd1.jpgZachowanie i charakter
Jest to pies żywy, radosny, potrzebuje kontaktu z człowiekiem. Jest czujny i ufny, akceptuje dzieci w swoim otoczeniu.

Użytkowość
Pies do towarzystwa, pies reprezentacyjny. Ze względu na dużą aktywność i sporą wytrzymałość fizyczną sprawdza się w kynologicznych dyscyplinach sportowych tj.: agility.

Zdrowie i pielęgnacja
Szata wymaga codziennej pielęgnacji. To psy długo żyjące, zdarzają się u nich zwyrodnienia kośćca i stawów. Mogą się także pojawiać problemy ze wzrokiem.

Havanese0315.jpg






Bichon havanais

A Havanese judging.jpg





Havanese black particolour.jpg






Pa, pa don't copy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz