Hej !!!! sory za wczorajszy krótki post a i dziś skapnęłam się, że wczorajszy post nie miał tytuły :(
Aktualnie jest 20:47 .
Jutro rano jadę do Alfy i E.leclerka. bo jak wiecie bo w Polsce są ferie świąteczne i chyba są jeszcze w Norwegii a dalej to nie wiem.
A i jeszcze dzisiaj była z rodzicami w Ikei po prezenty dla dziadków od strony mamy do których jutro jadę i do Pluta.
Przepis:
•150 g miodu
•110 g masła
•100 g brązowego cukru
•375 g mąki
•1 duże jajko
•2 łyżeczki przyprawy do pierników
•2 łyżeczki kakao
•1 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
•1/2 łyżeczki cynamonu
•1/4 łyżeczki mielonych goździków
•1/4 łyżeczki soli
•1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Następnie dodajemy przestudzoną cukrowo-maślaną masę. Zagniatamy ciasto.
W garnku podgrzewamy masło, syrop klonowy
i brązowy cukier.
Od czasu do czasu mieszamy, by wszystkie składniki się ze sobą połączyły
i rozpuściły. Zdejmujemy z ognia. Studzimy na bloku przez 30 minut.
Uwaga: ciasto będzie dosyć rzadkie i bardzo klejące, ale nie przejmujmy
się tym faktem. Zawijamy je dokładnie w folię spożywczą i chowamy na
2h do lodówki,
by zrobiło się twardsze.
Każdą rozwałkowujemy na oprószonej stolnicy.
Ciasto powinno mieć ok. 2-3 mm grubości. Wykrawamy z
niego pierniczki i układamy na
wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C
ok. 7-8 minut (max. do 10 jeśli Wasze pierniczki będą grubsze) - do
zarumienienia się pierniczków.
Po upieczeniu wyciągamy blachę i pozwalamy im na niej ostygnąć.
Zdjęcia moich pierniczków i przygotowania
cukier brązowy
mąka
•150 g miodu
•110 g masła
•100 g brązowego cukru
•375 g mąki
•1 duże jajko
•2 łyżeczki przyprawy do pierników
•2 łyżeczki kakao
•1 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
•1/2 łyżeczki cynamonu
•1/4 łyżeczki mielonych goździków
•1/4 łyżeczki soli
•1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Następnie dodajemy przestudzoną cukrowo-maślaną masę. Zagniatamy ciasto.
W garnku podgrzewamy masło, syrop klonowy
i brązowy cukier.
Od czasu do czasu mieszamy, by wszystkie składniki się ze sobą połączyły
i rozpuściły. Zdejmujemy z ognia. Studzimy na bloku przez 30 minut.
Uwaga: ciasto będzie dosyć rzadkie i bardzo klejące, ale nie przejmujmy
się tym faktem. Zawijamy je dokładnie w folię spożywczą i chowamy na
2h do lodówki,
by zrobiło się twardsze.
Każdą rozwałkowujemy na oprószonej stolnicy.
Ciasto powinno mieć ok. 2-3 mm grubości. Wykrawamy z
niego pierniczki i układamy na
wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C
ok. 7-8 minut (max. do 10 jeśli Wasze pierniczki będą grubsze) - do
zarumienienia się pierniczków.
Po upieczeniu wyciągamy blachę i pozwalamy im na niej ostygnąć.
Zdjęcia moich pierniczków i przygotowania
cukier brązowy
mąka
margaryna
kakao
cynamon
imbir
jaja
imbir
jaja
goździki
Domek z piernika przepis jest ten sam :)
Choinka
przed ubraniem ( stoi w dużym pokoju )
Pa pa don't copy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz