niedziela, 15 października 2017

Aberdeen angus

Hej

Aberdeen Angus

Aberdeen angus – szkocka rasa bydła domowego hodowana dla mięsa. Jest to bydło jednomaściste czarne lub czarno-brązowe, bezrogie o głowie stosunkowo niewielkiej, krótkiej szyi, grzbiecie prostym i szerokim, klatce piersiowej głębokiej, kończynach krótkich i wymieniu małym. Bydło to jest porośnięte długim włosem.

Historia
Została wyhodowana w XVIII wieku w Szkocji, w hrabstwie Aberdeen, a za odrębną rasę uznano ją w roku 1835.

Opis
  • Waga żywa cieląt po urodzeniu wynosi 25,1 kg.
  • Umaszczenie głównie czarne, rzadziej jednolicie czerwone.
  • Masa buhaja – średnio 800 kg (sięga 900 kg).
  • Masa krowy – średnio 520 kg (sięga 650 kg).
  • Brak rogów.
  • Nogi krótkie.
  • Wysoka wydajność rzeźna (około 65-70%).
  • Bardzo dobra jakość mięsa.
  • Przekrój marmurkowaty.
  • Rasa wcześnie dojrzewająca.
  • Dobrze krzyżuje się z rasami mlecznymi.

  • AngusRinder.JPG

    A black angus bull seen here side on

    Aberdeen Angus im Gadental 1.JPG
    Angus bellowing.JPG


    Pa, Pa don't copy

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz