Gęś domowa
Gęś domowa (Anser domesticus). Ptak wodny, użytkowy będący udomowioną formą gęsi gęgawy (Anser anser) i gęsi łabędzionosej (Anser cygnoides), rzadziej gęsi białoczelnej (Anser albifrons) oraz bernikli kanadyjskiej (Branta canadensis).
Gatunki
Typ gęsi gęgawy Anser anser:
- gęś włoska biała, ogólnoużytkowa, wysoka nieśność jaj, hodowana, m.in. do produkcji salami gęsiego z Mortara; jej polska odmiana: gęś kołudzka biała, wyhodowana w wyniku prac selekcyjnych gęsi włoskiej białej, rozpowszechniona obecnie w Polsce. Masa dorosłego gąsiora wynosi 6,5-7,5 kg, gęsi 5-5,5 kg.
- gęś reńska biała, ogólnoużytkowa, wysoka nieśność jaj.
- gęś emdeńska (gęś bremeńska).
- gęś pomorska.
- gęś tuluska; jej lżejsza odmiana: gęś tuluska gospodarcza, hodowana, m.in. na foie gras.
- gęś landes, hodowana, m.in. na foie gras.
- gęś duża szara; jej rosyjska odmiana: gęś duża szara tambowska.
- gęś kałuska (gęś tulska), hodowana, m.in. do bezkrwawych walk gąsiorów.
- gęś sewastopolska (gęś astrachańska), hodowana, m.in. dla fryzowanych, długich piór na tułowiu.
- gęś chińska, wysoka nieśność jaj; jej ciężka odmiana: gęś afrykańska; istnieją jej mieszańce, np. gęś garbonosa.
- gęś chołmogorska.
- gęś perejasławska, wysoka nieśność jaj.
- gęś gorkowska (gęś lindowska).
- gęś kubańska, wysoka nieśność jaj.
Gęsi są bardzo odporne na choroby i mało wymagające w hodowli. Sporadycznie na choroby zapadają pisklęta gęsi domowej. Za mającą największe znaczenie dla hodowli jest uznawana choroba Derzsyego.
Pa, Pa don't copy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz